Розлад надмірного харчування: сучасні знання та психологічні аспекти - Sinkevych, Inna (Psychosomatic Medicine and General Practice, 2023)
Розлад надмірного харчування обговорювався як розлад харчової поведінки з 1950-х років, але він не був офіційно визнаний власним діагнозом, поки в 2013 році не було опубліковано 5-е видання (DSM-5) у посібнику з діагностики та статистики психічних розладів (DSM-5). Переїдання є одним з найпоширеніших розладів харчової поведінки серед дорослих, хоча, як правило, у ЗМІ менше висвітлення та досліджень цього розладу в порівнянні з нервовою анорексією та нервовою булімією. Розлад надмірного харчування зазвичай вважалися характерним для західних країн. Проте поширеність розладу зростає в інших незахідних країнах. У США розлад надмірного харчування присутній у 0,8% дорослих чоловіків і 1,6% дорослих жінок [1]. У дослідженні, яке включало Фінляндію, Швецію, Норвегію та Ісландію, поширеність нижча в скандинавських країнах порівняно з Європою. Точкова поширеність коливалася від 0,4 до 1,5 відсотка, а поширеність протягом життя коливалася від 0,7 до 5,8 відсотка для надмірного харчування у жінок. У дослідженні, яке включало Аргентину, Бразилію, Чилі, Колумбію, Мексику та Венесуелу, показник поширеності становив 3,53 відсотка. [3]. Поширеність в Європі коливається від 1 до 4 відсотків. [2]. Причини розладу переїдання недостатньо вивчені, але, ймовірно, пов’язані з рядом факторів: генетики (підвищена чутливість до дофаміну) [7],статевої приналежності, розміром тіла[8], зображенням тіла,емоційними травмами, змінами в структурі мозку. Розлади харчової поведінки становлять серйозну проблему для медичних послуг через психосоціальні та медичні проблеми. З переїданням пов’язано багато емоційних і фізичних наслідків. Відразу після переїдання часто виникає почуття сорому, ненависті до себе, тривоги та депресії. Фізичний дискомфорт і шлунково-кишкові розлади часто виникають через велику кількість споживаної їжі [12]. Людина може відчувати млявість і втому. Продовження такої поведінки місяцями або роками посилює почуття депресії, гніву, смутку та самотності. Виникає соціальна ізоляція, надзвичайний сором, що оточує цей розлад. У той час як деякі підтримують нормальну вагу, більшість людей, які регулярно переїдають, мають надмірну вагою або страждають на ожиріння, що часто призводить до медичних ускладнень. До них відносяться серцево-судинні захворювання; високий артеріальний тиск, цукровий діабет, подагра. В Україні низький рівень діагностики розладу надмірного харчування, потрібно підвищувати обізнаність данного розладу, адже довгострокові дослідження результатів розладу переїдання демонструють, що прогноз розладу переїдання кращий, ніж інші розлади харчової поведінки з більш сприятливою швидкістю ремісії.